Jadłospis 23.01.2023r. - 27.01.2023r.

 

Poniedziałek 23.01.2023r.

Śniadanie: Płatki kukurydziane z  mlekiem (laktoza), chleb pszenno-żytni, wielozbożowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) serek śmietankowy „Turek „ (laktoza), papryka żółta , rzodkiewka , herbata wieloowocowa.

¼ gruszka, woda Iwoniczanka

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami ( seler , laktoza  ).

Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi  (gluten, jajka, mleko).

Sok pomarańczowy  150 ml

PodwieczorekChleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet z kurczaka pomidor , ogórek zielony , herbata z cytryną

 

Wtorek              24.01.2023

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni, Gwarek zbożowy (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko),pasta kiełbasiana na ciepło z cebulką  , pomidor malinowy, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Marchew w słupku do chrupania /chrupki kukurydziane  , woda Iwoniczanka

 

Obiad: Zupa kalafiorowa z kasza manną i natką pietruszki ( seler).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z  ryżem naturalnym , ogórek kiszony w słupku.Kompot truskawkowy150 ml.

Podwieczorek: Sok jabłkowy 100 % , banan.

                                                                        Środa                25.01.2023

ŚniadanieChleb orkiszowy ,  bułka kajzerka (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), pasta z awokado i jaj (jaja) , pomidor  , ogórek zielony ,  kakao z mlekiem (laktoza).                                                                                                                                                                                          

 ½    banan, woda Iwoniczanka .

ObiadZupa rosołowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, gluten).

Pierożki z serem , polewą jogurtowo – miodową i cynamonem , surówka z marchewki i jabłka  (gluten, jajka, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chałka  (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), dżem malinowy, bawarka (lak.)

                                                                                       Czwartek                26.01.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku(laktoza), chleb zbożowy (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), twarożek z makrelą  (laktoza, ryba), papryka czerwona , herbata wieloowocowa.

½ mandarynki, woda Iwoniczanka

Obiad: Zupa krem marchewkowy z grzankami ( seler, laktoza, gluten).

Kotlet drobiowy  (gluten, jajka), sałatka z buraczków  ,  ziemniaki.  Napój jabłkowo -miętowy 150 ml.

 

Podwieczorek: Jogurt do picia o smaku truskawkowym (mleko), talarki z żurawiną (gluten ,jaja)

 

                                                                                        Piątek                27.01.2023

Śniadanie:  Pieczywo mieszane  (mąka żytnia, mąka pszenna, siemię lniane, kasza manna) z masłem, szynka wiejska ,  ogórek zielony , rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

¼ jabłka

Obiad: Zupa wielowarzywna z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuł, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Ryba w pianie   (Miruna , jajka, mąka pszenna) , ziemniaki , marchewka duszona z zielonym groszkiem na gęsto .

Kompot owocowy 150 ml.

Podwieczorek: Babka piaskowa (jaja, gluten, laktoza) , winogrono zielone , napar herbaciany z melisą 150ml .

 

 

 

 

Opracował:                                              Podpis Kuchni:                                                            Podpis Dyrektora :