Jadłospis 23.01.2023r. - 27.01.2023r.
Poniedziałek 23.01.2023r.
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem (laktoza), chleb pszenno-żytni, wielozbożowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) serek śmietankowy „Turek „ (laktoza), papryka żółta , rzodkiewka , herbata wieloowocowa.
¼ gruszka, woda Iwoniczanka
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami ( seler , laktoza ).
Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi (gluten, jajka, mleko).
Sok pomarańczowy 150 ml
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet z kurczaka , pomidor , ogórek zielony , herbata z cytryną
Wtorek 24.01.2023
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni, Gwarek zbożowy (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko),pasta kiełbasiana na ciepło z cebulką , pomidor malinowy, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Marchew w słupku do chrupania /chrupki kukurydziane , woda Iwoniczanka
Obiad: Zupa kalafiorowa z kasza manną i natką pietruszki ( seler).
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z ryżem naturalnym , ogórek kiszony w słupku.Kompot truskawkowy150 ml.
Podwieczorek: Sok jabłkowy 100 % , banan.
Środa 25.01.2023
Śniadanie: Chleb orkiszowy , bułka kajzerka (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), pasta z awokado i jaj (jaja) , pomidor , ogórek zielony , kakao z mlekiem (laktoza).
½ banan, woda Iwoniczanka .
Obiad: Zupa rosołowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, gluten).
Pierożki z serem , polewą jogurtowo – miodową i cynamonem , surówka z marchewki i jabłka (gluten, jajka, mleko).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Chałka (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), dżem malinowy, bawarka (lak.)
Czwartek 26.01.2023
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku(laktoza), chleb zbożowy (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), twarożek z makrelą (laktoza, ryba), papryka czerwona , herbata wieloowocowa.
½ mandarynki, woda Iwoniczanka
Obiad: Zupa krem marchewkowy z grzankami ( seler, laktoza, gluten).
Kotlet drobiowy (gluten, jajka), sałatka z buraczków , ziemniaki. Napój jabłkowo -miętowy 150 ml.
Podwieczorek: Jogurt do picia o smaku truskawkowym (mleko), talarki z żurawiną (gluten ,jaja)
Piątek 27.01.2023
Śniadanie: Pieczywo mieszane (mąka żytnia, mąka pszenna, siemię lniane, kasza manna) z masłem, szynka wiejska , ogórek zielony , rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
¼ jabłka
Obiad: Zupa wielowarzywna z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuł, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajka).
Ryba w pianie (Miruna , jajka, mąka pszenna) , ziemniaki , marchewka duszona z zielonym groszkiem na gęsto .
Kompot owocowy 150 ml.
Podwieczorek: Babka piaskowa (jaja, gluten, laktoza) , winogrono zielone , napar herbaciany z melisą 150ml .
Opracował: Podpis Kuchni: Podpis Dyrektora :