Poniedziałek 03.05.2021 r. "ŚWIĘTO KONSTYTUCJI 3 MAJA"

 

Wtorek 04.05.2021 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten/ z masłem /laktoza/, kiełbaski drobiowe, ogórek w słupkachherbatka malinowa, kawa zbożowa z mlekiem/laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Jabłko, chrupki kukurydziane, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Krem z brokułów z lanym ciastem /gluten/.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, surówka z marchwi, jajko w sosie koperkowym /gluten, jaja/, kompot.

PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z owocami (wyrób własny), ciastka owsiane.   

 

Środa 05.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane: bułka, chleb orkiszowy /gluten/, masło 

/laktoza/, ser żółty /laktoza/, pomidor, papryka czerwona, herbatka z cytryną, kawa z

mlekiem /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Banan, woda Iwoniczanka. 

OBIAD ZUPA: Żurek z kiełbasą, jakiem i ziemniakami /gluten/.

OBIAD 2 DANIE: Kluski na parze z polewą mleczno-czekoladową /gluten, jaja, laktoza/ , kompot.

PODWIECZOREK: Kanapka z polędwicą drobiową, pomidor, herbata z cytryną.

 

Czwartek 06.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane: rogal, pieczywo wieloziarniste /gluten/,

masło /laktoza/, twarożek z wanilią i czekoladą /laktoza/herbatka z cytrynką, płatki

owsiane z mlekiem /laktoza/. 

2 ŚNIADANIE: Winogrono, woda Iwoniczanka. 

OBIAD ZUPA: Wiosenna z kalafiorem i ryżem /jajka, gluten, laktoza/. 

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, sałatka z czerwonej kapusty, polędwiczki w sosie paprykowym /gluten/, kompot. 

PODWIECZOREK: Ciasto biszkoptowe (wyrób własny) /gluten, jaja, laktoza/, sok wieloowocowy.

 

Piątek 07.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Bagietka /gluten/, masło /laktoza/, miód wielokwiatowy/powidła śliwkowe,

herbata owocowa, kakao z mlekiem /laktoza/. 

2 ŚNIADANIE: Marchew w słupkach, talarki z żurawiną, woda Iwoniczanka. 

OBIAD ZUPA: Pomidorowa z makaronem /laktoza, gluten/. 

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, surówka z selera i jabłka, filet rybny z miruny /jajagluten/, kompot.  

PODWIECZOREK: Drożdżówka z budyniem /gluten/, bawarka /laktoza/.

 

Poniedziałek 10.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten/ z masłem /laktoza/, dżem z czarnej porzeczkiherbatka owocowa, zupa mleczna z płatkami owsianymi i bakaliami /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Banan, chrupki kukurydziane, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami /gluten/.

OBIAD 2 DANIE: Kasza jęczmienna, papryka czerwona w słupkach, gulasz wieprzowy /gluten, jaja/, kompot.

PODWIECZOREK: Parówki drobiowe na ciepło, graham z masłem /laktoza, gluten/, herbata z cytryną. 

 

Wtorek 11.05.2021 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie, chleb orkiszowy /gluten/ z masłem /laktoza/, pasta jajeczna z wędzonym łososiem i szczypiorkiem /jaja/, rzodkiewkaherbata z cytryną, kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Winogrono, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Rosół z makaronem i zieloną pietruszką /gluten, seler/.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, sałatka z buraczków, pieczeń w sosie chrzanowym /laktoza/, kompot.

PODWIECZOREK: Przecier owocowy (brzoskwinia, jabłko, banan), ciastka owsiane z żurawiną.   

 

Środa 12.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane: rogal, pieczywo wieloziarniste /gluten/, masło 

/laktoza/, sałata zielona, pomidor, polędwica drobiowa, herbatka z cytryną, zupa mleczna

z kaszą manną /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Melon, woda Iwoniczanka. 

OBIAD ZUPA: Krem z pora z grzankami /gluten, jaja, laktoza/. 

OBIAD 2 DANIE: Spaghetti z makaronu naturalnego z mięsem wieprzowym, pomidorami i bazylią, ogórek kiszony w słupkach, kompot.

PODWIECZOREK: Tosty z szynką i serem na ciepło /gluten, laktoza/, ketchup, herbata owocowa.

 

Czwartek 13.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane: /gluten/masło /laktoza/, pasta kiełbasiana na ciepło z

cebulką, ogórek kiszony, herbata owocowa.

2 ŚNIADANIE: Jabłko, paluszki deserowe, woda Iwoniczanka. 

OBIAD ZUPA: Koperkowa z lanym ciastem /jajka, gluten, laktoza/. 

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, marchew z groszkiem na gęsto, filet rybny z dorsza /jaja, gluten/, kompot. 

PODWIECZOREK: Kisiel cytrynowy, biszkopty /gluten/, kiwi.

 

Piątek 14.05.2021 r. 

ŚNIADANIE: Rogal maślany /gluten/, masło /laktoza/, twarożek z wanilią i mleczną

czekoladą /laktoza/herbata owocowa, kakao z mlekiem /laktoza/. 

2 ŚNIADANIE: Ananas, woda Iwoniczanka. 

OBIAD ZUPA: Neapolitańska /laktoza/. 

OBIAD 2 DANIE: Kluski ziemniaczane z mięsem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot.  

PODWIECZOREK: Warkocz drożdżowy z musem jabłkowym, sok marchewkowy.

 

SMACZNEGO!!!  

 

Zbilansowane posiłki dzienne zawarte w jadłospisie  posiadają odpowiednią gramaturę i kaloryczność wymaganą na każdy dzień dla przedszkolaka oraz zachowują odpowiednią wartość finansową każdego dania.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji

Szukaj na stronie