JADŁOSPIS:                                                                                

   

  

22.04.2019 r. - 26.04.2019 r.

 

Poniedziałek    WIELKANOCNY     22.04.2019  r.

 

 

Wtorek       23.04.2019  r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/ rogal , fitness -1,3/,masło/7/,serek waniliowy, dżem morelowy, herbata  z miodem , patki śniadaniowe z mlekiem/7/
II ŚNIADANIE:  Mandarynka , woda.

OBIAD-ZUPA : Żurek zabielany z kiełbasą i ziemniakami/7/ .

2 DANIE : Ryż na mleku  zapiekany z musem jabłkowym  i cynamonem, woda/7/.

PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z brzoskwinią i miodem/7/.

 

 Środa     24.04.2019  r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (chleb pszenno – żytni , pełnoziarnisty), masło /7/, wędlina drobiowa , ogórek zielony , pomidor, herbatka z miodem , kawa  z mlekiem/7/.

II ŚNIADANIE: Jabłko, woda .

OBIAD-ZUPA:  Rosół z makaronem nitki/9/ .

2 DANIE:  Ziemniaki , sałatka z kalafiora i rzodkiewki, mięso wieprzowe duszone w sosie śmietankowym  , woda.

PODWIECZOREK: Banan.

 

Czwartek       25.04.2019  r.

ŚNIADANIE: Rogal , chleb graham/1/ , masło  czekoladowe  /7 wyr. własny/, herbata z cytryną , kawa z mlekiem/7/ .

II ŚNIADANIE: Gruszka, woda.

OBIAD - ZUPA: Jarzynowa z kaszą manną/9/.

2 DANIE: Spaghetti z mięsem mielonym , papryka świeża , woda.

PODWIECZOREK: Babka piaskowa, herbata owocowa.

 

Piątek      26.04.2019  r.

ŚNIADANIE: Chleb pszenno- żytni, chleb orkiszowy /1/, masło, serek śmietankowy ze szczypiorkiem , ogórek, pomidor , herbata z miodem , kawa z mlekiem/7/.

II  ŚNIADANIE : Jabłko, woda.

OBIAD- ZUPA: Grochowa z kiełbasą i ziemniakami.

2 DANIE:  Pierogi z truskawkami  i polewą maślano-miodową /1,3,7/ woda.

PODWIECZOREK:  Sok Kubuś marchewkowy, wafle czekoladowe.    

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji