JADŁOSPIS

JADŁOSPIS          08.01.2018 R.    –    19.01.2018 R.

 

 

Poniedziałek    8.01.2018

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno – żytnie , orkiszowe- gluten/ z masłem /laktoza/, wędlina wieprzowa, ogórek  zielony , herbata z cytryną ,płatki owsiane z mlekiem/laktoza/.

II ŚNIADANIE:  Owoc, woda.

OBIAD-ZUPA : Pomidorowa  z wkładką mięsną i ryżem .

2 DANIE:   Kluski na parze z polewą mleczno-malinową , woda.

PODWIECZOREK:  Wek z masłem i pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, herbata.

                                                            

  Wtorek           9.01.2018

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , fitness - gluten/,masło/laktoza/, pasta kiełbasiana  z cebulką , pomidor , herbata  z cytryną .
II ŚNIADANIE: Owoc ,woda .

OBIAD- ZUPA: Selerowa z  makaronem i zieloną pietruszką.

2 DANIE :Ziemniaki, sałatka z kapusty kiszonej , kotlet mielony /jajka gluten /  woda.

PODWIECZOREK: Galaretka owocowa , mandarynka.

                                                      

  Środa            10.01.2018

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /pszenno-żytnie ,orkiszowe -gluten/, masło /laktoza/, ser  twarogowy z miodem,  herbatka z miodem , kakao/laktoza/

II ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD- ZUPA:  Jarzynowa z makaronem .

2 DANIE: Ziemniaki , surówka z marchewki , jajko na twardo w sosie chrzanowym ,woda.

PODWIECZOREK: Kasza manna z masłem , pół banana .

 

Czwartek        11.01.2018       „BAL PRZEBIERAŃCÓW ”

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /pszenno- żytnie , Maślankowie -gluten/ z masłem /laktoza/ kiełbaski z fileta na ciepło, ketchup, herbata z cytryną  .

II ŚNIADANIE: Sok owocowy 0.2l. , wafelek z błonnikiem.

OBIAD - ZUPA:  Rosół z kaszą jaglaną i zieloną pietruszką..

2 DANIE:  Makaron z masłem i cynamonem , woda.

PODWIECZOREK: Kisiel cytrynowy , biszkopty.

 

 Piątek          12.01.2018

ŚNIADANIE: Bagietka  /pszenno-żytnie gluten/, masło, ser żółty gouda/mleko/, pomidor ,  herbata z miodem.

II  ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Porowa  z lanym ciastem/jajka, gluten/ i zieloną pietruszka.

2 DANIE: Ziemniaki ,sałatka z marchewki i groszku na gęsto , ryba Miruna smażona/jajka , gluten/woda.

PODWIECZOREK:  Babka piaskowa, herbata malinowa .

 

 

 

 

 Poniedziałek        15.01.2018

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/ gluten/z  masłem/laktoza/, serek naturalny ze szczypiorkiem, herbata z cytryną , płatki śniadaniowe z mlekiem/laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc,  woda.

OBIAD-ZUPA  : Barszcz z groszkiem ptysiowym .

2 DANIE:   Kluski z mięsem , surówka z kapusty kiszonej z marchewką , woda.

­­PODWIECZOREK:  Chałka z powidłami , herbata z miodem.

                                            

Wtorek              16.01.2018              WYCIECZKA

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/gluten/ z masłem , pasta twarogowo-rybna z cebulką/laktoza/ herbatka z cytryną .
II ŚNIADANIE:  Owoc,  woda .

OBIAD- Zupa:  Żurek z ziemniakami , kiełbasą , jajkiem –pieczywo pszenno- żytnie

PODWIECZOREK: Banan.

                               

Środa             17.01.2018

ŚNIADANIE:  Rogal /gluten/ , masło/laktoza/ , ser twarogowy z miodem i gorzką czekoladą ,herbatka z cytrynką, kakao  /laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA: Rosół z makaronem i zieloną pietruszką.

2 DANIE: Ziemniaki , surówka z kapusty pekińskiej ogórkiem , kukurydzą , i koperkiempodudzie z kurczaka duszone w warzywach ,  woda

PODWIECZOREK : Budyń czekoladowy /laktoza/ , herbatniki z płatkami owsianymi.

                                            

 Czwartek        18.01.2018 

ŚNIADANIE :Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , orkiszowe-gluten/ ,masło, wędlina drobiowa/laktoza/, rzodkiewka  , herbatka z cytryną ,kasza manna na mleku / laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda .

OBIAD- ZUPA:   Marchewkowa z kaszą jaglaną .

2 DANIE: Makaron pełnoziarnisty , ogórek kiszony , gulasz wieprzowy, woda.

PODWIECZOREK: Mus jabłkowo-bananowy  .

                                                       

Piątek              19.01.2018.

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie/gluten/ , masło/laktoza/ , pasta jarska /jajka/ z szynką  , pomidor ,  herbatka z cytrynką.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Z zielonego groszku z makaronem ryżowym  .

2 DANIE: Spaghetti w sosie Napoli , papryka świeża/gluten, jajka/woda.

PODWIECZOREK. Gruszka

 

 

 

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

 

Reforma edukacji