JADŁOSPIS:                                                                                

   

17.06.2019 r. - 21.06.2019 r.

Poniedziałek 17.06.2019 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane / pszenno -żytnie, orkisz /1,3 / z masłem /7/ kiełbaski  z szynki , ketchup ,   herbata z cytryną  , kawa z mlekiem/7/ .

II ŚNIADANIE: Gruszka , woda .

OBIAD-ZUPA: Pomidorowa z ryżem i wkładką mięsna /1,3/.

2 DANIE: Ziemniaki , surówka z marchewki , jajko w sosie koperkowym ,/1,3/ kompot.

PODWIECZOREK: Arbuz, sok multiwitamina 0,2l. 

 

 

Wtorek       18.06.2019  r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane / pszenno - żytnie , fitness -1,3/,masło/7/, serek wiejski ze szczypiorkiem/7/, pomidor, rzodkiewka herbata  z miodem. 

II ŚNIADANIE: Winogrono , woda.

OBIAD-ZUPA: Rosół   z makaronem i zielona pietruszką /1,3, 9/.

2 DANIE: Ziemniaki, sałatka z pomidorów z zielona cebulką , kotlet drobiowy, kompot.

PODWIECZOREK: Lody śmietankowe , wafelek.

 

 

Środa 19.06.2019 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (Bułka pszenno - żytnia, pełnoziarniste)/1/, masło , twaróg z miodem , herbatka z cytryną  , płatki  śniadaniowe z mlekiem/7/

II ŚNIADANIE: Truskawki , woda .

OBIAD-ZUPA: Jarzynowa z zacierką  /9/

2 DANIE: Kasza jęczmienna, ogórek kiszony w słupkach , gulasz wieprzowy, kompot.

PODWIECZOREK: Banan.

 

 

                                                          Czwartek   20.06.2019 r. „BOŻE   CIAŁO” dzień wolny od zajęć dydaktycznych

 

 

 

 Piątek       21.06.2019 r.

ŚNIADANIE: Rogal pszenno – żytni, chleb orkiszowy /1/, masło, dżem morelowy, kakao z mlekiem , herbata z cytryną /7/.

II ŚNIADANIE : Jabłko ,woda .

OBIAD- ZUPA: Kapuściana z kaszą manną .

2 DANIE: Pierożki z serem i polewą maślano-miodową /1,3/7/, kompot.

PODWIECZOREK:  Kisiel poziomkowy , chrupki kukurydziane. 

 

24.06.2019 r. - 28.06.2019 r. 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji