JADŁOSPIS:    

    

 

20.01.2020 r. - 24.01.2020 r. 

                     

                        Poniedziałek   20.01.2020 r.                        

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane: bułka pszenno- żytnia, chleb pełnoziarnisty /gluten, jaja/, masło/laktoza/, szynka z pasieki, papryka czerwona, ogórek, herbata z cytryną, kawa zbożowa  z mlekiem  /laktoza/.       

II ŚNIADANIE: Banan, woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA: Pomidorowa z wkładką mięsną i ryżem /śmietana 12 %/.

2 DANIE: Ziemniaki, surówka z marchewki z mandarynką, jajko w sosie chrzanowym /śmietana 12 %/, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Rogal z masłem i dżemem brzoskwiniowym /laktoza, gluten/, kakao /laktoza/.

 

 

 

Wtorek        21.01.2020 r. 

 

ŚNIADANIE: Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem /wyrób własny-seler/, pomidor rzodkiewka , pieczywo pszenno- żytnie, chleb Fitness /gluten/kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/, herbata z miodem. 

II ŚNIADANIE: Mandarynka,  woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA: Krem z brokuł z grzankami /laktoza, gluten/.

2 DANIE: Ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem, sztuka mięsa w sosie  własnym /jaja, gluten/, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Makaron świderki z musem truskawkowym /gluten/.

 

 

 

 

 Środa        22.01.2020 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /jaja, gluten/ z masłem /laktoza/, twaróg z miodem /laktoza/, herbata z cytryną, woda Iwoniczanka.  

II ŚNIADANIE: Sok jabłkowy świeżo tłoczony.

OBIAD- ZUPA: Szpinakowa z ziemniakami i jajkiem /laktoza/.

2 DANIE: Łazanki z mięsem i kiełbasą, ketchup, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Ciasto marchewkowe /wyrób własny-jaja, gluten/, herbata owocowa.

 

 

 

 

Czwartek   23.01.2020 r. 

ŚNIADANIE: Chleb  pszenno-żytni, pełnoziarnisty /gluten, jaja/, masło /laktoza/, pasta kiełbasiana  z cebulką,  herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE: Mandarynka, woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA: Rosół z tartymi warzywami /seler/ i makaronem /gluten, jaja/.

2 DANIE: Ziemniaki, sałatka z białej kapusty, polędwiczki wieprzowe duszone w sosie paprykowym, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, pomarańcza, ciastka waflowe suche.  

 

 

 

Piątek   24.01.2020 r.

ŚNIADANIE: Chleb pszenno- żytni, chleb orkiszowy, masło /laktoza/, serek waniliowy /laktoza/, herbata z cytryną, zupa mleczna z zacierką /laktoza /.

II ŚNIADANIE: Jabłko, woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA: Barszczyk czerwony z makaronem muszelki /gluten/.

2 DANIE: Dorsz w pianie /jaja, gluten/, sałatka z marchewki z groszkiem na gęsto, ziemniaki,  kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Wek z masłem /laktoza/, wędlina drobiowa, pomidor, herbata z miętą .

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji