JADŁOSPIS:                                                                                  

 17.12.2018  r. -  21.12.2018  r.

 

Poniedziałek      17.12.2018 r. 

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , pełnoziarniste -1/z  masłem/7/, serek Almette ze szczypiorkiem ,ogórek, kakao /7/ , herbata owocowa.

II ŚNIADANIE:  Suszone owoce , woda.

OBIAD-ZUPA : Krupnik z mięsem i tartymi warzywami /9/ .

2 DANIE : Naleśniki z nadzieniem serowo – miodowym i rodzynkami lub dżemem owocowym 100 % , świeża marchewka , woda.

PODWIECZOREK:  Mus jabłko – gruszka.

 

Wtorek        18.12.2018 r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , fitness-1/ z masłem/3/, wędlina drobiowa , pomidor, rzodkiewka , herbatka z cytryną  , kawa zbożowa  z mlekiem.
II ŚNIADANIE:  Jabłko,  woda .

OBIAD- Zupa:  Porowa z  makaronem/1,3/ i zieloną pietruszką  .

2 DANIE: Ziemniaki , surówka z kapusty kiszonej z marchewką i zieloną cebulką   , pulpety w sosie śmietanowym /7/, woda. 

PODWIECZOREK: Kasza manna z polewą truskawkową/7/ , wafelki  kakaowe /1,7/.

 

Środa         19.12.2018 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/chleb  pszenno-żytni, graham  1/ , masło/7/, pasta jajeczna /3/ z szynką konserwową , ogórek kiszony, herbatka z cytryną ,owsianka z mlekiem/7/.

II ŚNIADANIE: Mandarynka , woda

OBIAD- ZUPA:  Jarzynowa z ziemniakami /9/i zieloną pietruszką .

2 DANIE: Spaghetti  z mięsem /1,3/, słupki świeżej papryki , woda. 

PODWIECZOREK :  Pączek , czekolada na gorąco /1,3,7/.       

 

Czwartek    20.12.2018 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/1/ ,masło/7/, pasta z twarogu i tuńczyka/7/, pomidor, ogórek , herbatka z cytrynką , bawarka/7/.

II ŚNIADANIE: Jabłko, woda

OBIAD- ZUPA:  Rosołowa z  lanym ciastem/1,3/  .

2 DANIE: Ziemniaki , sałatka z kalafiora i rzodkiewki, bitki w sosie własnym  , woda.

PODWIECZOREK: Koktajl owocowy/7/ , chrupki kukurydziane.

 

Piątek        21.12.2018 r. "WIGILIJKA"

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , orkisz -1/ , masło/7/, pasztet wiejski ogórek kiszony, herbata , kawa z mlekiem/7/

II ŚNIADANIE:  Jabłko, woda

OBIAD- ZUPA:  Barszcz z grzankami i zieloną pietruszką.

2 DANIE: Ziemniaki , sałatka z marchwi z groszkiem na gęsto, ryba smażona Miruna/1,3/,woda.

PODWIECZOREK. Kubuś 0,2l. , ciastka owsiane/1,7/.

                                   

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji