JADŁOSPIS

 JADŁOSPIS          03.04.2018-13.04.2018

 

 

                                                            

                                          Wtorek           03.04.2018

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie ,fitness/ , masło/laktoza/, pasztet wiejski , ogórek kiszony, herbata  z miodem , kawa zbożowa z mlekiem/laktoza/.
II ŚNIADANIE: Owoc ,woda .

OBIAD- ZUPA:  Krem Szpinakowy z jajkiem i ziemniakami.

2 DANIE :  Ryż na mleku z sosem truskawkowym, woda.

PODWIECZOREK:   Przecier owocowy/wyrób własny/.

                                                      

 

                                          Środa             04.04.2018

ŚNIADANIE: Plecionka/pszenno- żytnie/,chleb orkiszowy, masło /laktoza/ dżem morelowy , herbata z cytryną , owsianka na mleku/laktoza/

II ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD- ZUPA:  Rosół /seler/z zieloną pietruszką  i makaronem .

2 DANIE:  Ziemniaki , sałatka z czerwonej kapusty z cebulką, pieczeń duszona  w sosie chrzanowym/laktoza/ , woda.

PODWIECZOREK: Drożdżówka z posypką/jajka, gluten/, bawarka/ laktoza/.

 

 

                                           Czwartek          05.04.2018

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /pszenno-żytnie, wieloziarniste-gluten/ z masłem /laktoza/, sałatka zielona, schab pieczony , pomidor, kawa zbożowa z mlekiem/laktoza/, herbata z cytryną  

II ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD - ZUPA: Jarzynowa z kaszą manną.

2 DANIE:  Kluski  z mięsem , surówka z kapusty kiszonej z marchewką i zieloną cebulka, woda.

PODWIECZOREK: Kisiel malinowy , jabłko.

 

 

                                           Piątek               06.04.2018

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane  /pszenno-żytnie, orkiszowe/, masło /laktoza/, serek „Almette”  z ziołami/laktoza/ , rzodkiewka , pomidor , herbata z miodem.

II  ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Selerowa z makaronem ryżowym/gluten , jajka/

2 DANIE: Ziemniaki, surówka z marchewki , kotlety rybne w cieście/jajka, gluten/, woda.

PODWIECZOREK. Ciastka zbożowe , sok multiwitamina  0,2l. .

 

 

 

 

 

 

 

                                         Poniedziałek        9.04.2018

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie ,orkisz-gluten/z  masłem/laktoza/,  szynka wieprzowa  , ogórek kiszony , kawa zbożowa z mlekiem/laktoza/, herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE: Owoc,  woda.

OBIAD-ZUPA : Grochowa  z kiełbasą i ziemniakami .

2 DANIE:  Pierogi  z serem i masłem, jabłko , woda.

­­PODWIECZOREK:  Graham z masłem/laktoza/ser Gouda i pomidor, mięta.

                                       Wtorek                10.04.2018

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , wieloziarniste - gluten/ z masłem  , serek  śmietankowy z rzodkiewką , herbatka z miodem , kakao .
II ŚNIADANIE:  Owoc,  woda .

OBIAD- Zupa: Wiosenna /seler/z kaszą jaglaną i zieloną pietruszką.

2 DANIE :Ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem , podudzie z kurczaka duszone w warzywach, woda.

PODWIECZOREK: Koktajl owocowy/wyrób własny - laktoza/ .

                                     Środa                11.04.2018

ŚNIADANIE:  Bułka pszenno-żytnia/gluten/,chleb wieloziarnisty, masło , pasta jajeczna z szynką konserwową, pomidor, herbatka z cytryną.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Rosołowa z fasolką szparagową z kaszą jaglaną .

2 DANIE:  Spaghetti /mak .pełnoziarnisty/ z mięsem w sosie pomidorowym , słupki marchewki , woda

PODWIECZOREK : Budyń czekoladowy/laktoza/, kiwi .                                      

                             Czwartek         12.04.2018   

ŚNIADANIE :Pieczywo mieszane/pszenno-żytnie , orkiszowe -gluten/, masło/laktoza/, kiełbaski cielęce na ciepło , ketchup łagodny, herbatka z cytryną .

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Marchewkowa  z zacierką i zieloną pietruszką .

2 DANIE:   Makaron pełnoziarnisty pióra, sałatka z brokuł , potrawka drobiowa ,woda.

PODWIECZOREK:  Sałatka owocowa/wyrób własny/.

                                     Piątek              13.04.2018

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/ pszenno-żytnie , wieloziarniste-gluten/ , masło/laktoza/ , pasta rybna z twarogiem i zielona cebulką, ogórek kiszony, herbatka z cytrynką .

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:   Porowa na rosole z jarzynami /seler/.

2 DANIE:  Ziemniaki , jajko w sosie  szczypiorkowym/laktoza/, surówka z marchewkii jabłka, woda .

PODWIECZOREK. Babka piaskowa , sok jabłkowy.

 

 

 

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

 

Reforma edukacji