JADŁOSPIS:                                                                                

  

11.02.2019  r. -  15.02.2019  r.

 

Poniedziałek      11.02.2019 r.  I TYDZIEŃ FERII ZIMOWYCH

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/ 1/z  masłem/7/, filet z indyka, ogórek zielony, herbata z cytryną ,  mleko /7/.

II ŚNIADANIE: Owoc,  woda.

OBIAD-ZUPA :Fasolowa z kiełbasą i chlebem/1/.

2 DANIE : Naleśniki z serem  lub dżemem truskawkowym , jabłko, woda.

PODWIECZOREK: Wek z masłem/1,7/ , powidła śliwkowe , bawarka/7/. 

 

Wtorek        12.02.2019 r. 

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/chleb pszenno-żytni, pełnoziarnisty 1/ z masłem/7/, pasta kiełbasiana z cebulką,  herbata z cytryną .
II ŚNIADANIE:  Owoc,  woda .

OBIAD- Zupa: Warzywna  z makaronem i zieloną pietruszką /3,9 / .

2 DANIE: Ziemniaki , sałatka z kapusty czerwonej , potrawka drobiowa, woda.

PODWIECZOREK: Kisiel cytrynowy , ciastka zbożowe.

 

Środa         13.02.2019 r. 

 ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/pszenno-żytni , orkisz 1/ , masło/7/ , serek twarogowy  z wanilią,  herbatka z cytrynką , płatki śniadaniowe z mlekiem/7/ .

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Pomidorowa z wkładką mięsną i makaronem /7/ .

2 DANIE:  Ryż na mleku z  musem jabłkowym, mandarynka ,woda.

PODWIECZOREK :  Parówki z szynki , pieczywo z masłem , ketchup , herbata z cytryną.

 

Czwartek    14.02.2019 r.  

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/chleb pszenno- żytni , pełnoziarnisty -1/ ,masło/7/, ser żółty , pomidor, herbata z cytrynką , kawa z mlekiem/7/.

II ŚNIADANIE: Owoc , woda

OBIAD- ZUPA: Marchewkowa z kaszą jaglaną/1,3/ .

2 DANIE: Ziemniaki , sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem , jabłkiem i koperkiem, sztuka  mięsa w sosie własnym , woda.

PODWIECZOREK: Kasza manna z polewą truskawkową  , biszkopty/1,3.

 

Piątek        15.02.2019 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/graham , pszenno-żytni/1/ , masło/7/, jajko na twardo, ketchup, herbata z cytryną , kasza manna na mleku/7/

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym .

2 DANIE :Pyzy z mięsem  , sałatka z ogórka kiszonego, /1,3,4/,woda .

PODWIECZOREK. Sok pomarańczowy , wafelek śmietankowy.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji