Grupy w przedszkolu
JADŁOSPIS:
11.02.2019 r. - 15.02.2019 r.
Poniedziałek 11.02.2019 r. I TYDZIEŃ FERII ZIMOWYCH ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/ 1/z masłem/7/, filet z indyka, ogórek zielony, herbata z cytryną , mleko /7/. II ŚNIADANIE: Owoc, woda. OBIAD-ZUPA :Fasolowa z kiełbasą i chlebem/1/. 2 DANIE : Naleśniki z serem lub dżemem truskawkowym , jabłko, woda. PODWIECZOREK: Wek z masłem/1,7/ , powidła śliwkowe , bawarka/7/.
Wtorek 12.02.2019 r. ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/chleb pszenno-żytni, pełnoziarnisty 1/ z masłem/7/, pasta kiełbasiana z cebulką, herbata z cytryną . OBIAD- Zupa: Warzywna z makaronem i zieloną pietruszką /3,9 / . 2 DANIE: Ziemniaki , sałatka z kapusty czerwonej , potrawka drobiowa, woda. PODWIECZOREK: Kisiel cytrynowy , ciastka zbożowe.
Środa 13.02.2019 r. ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/pszenno-żytni , orkisz 1/ , masło/7/ , serek twarogowy z wanilią, herbatka z cytrynką , płatki śniadaniowe z mlekiem/7/ . II ŚNIADANIE: Owoc, woda OBIAD- ZUPA: Pomidorowa z wkładką mięsną i makaronem /7/ . 2 DANIE: Ryż na mleku z musem jabłkowym, mandarynka ,woda. PODWIECZOREK : Parówki z szynki , pieczywo z masłem , ketchup , herbata z cytryną.
Czwartek 14.02.2019 r. ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/chleb pszenno- żytni , pełnoziarnisty -1/ ,masło/7/, ser żółty , pomidor, herbata z cytrynką , kawa z mlekiem/7/. II ŚNIADANIE: Owoc , woda OBIAD- ZUPA: Marchewkowa z kaszą jaglaną/1,3/ . 2 DANIE: Ziemniaki , sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem , jabłkiem i koperkiem, sztuka mięsa w sosie własnym , woda. PODWIECZOREK: Kasza manna z polewą truskawkową , biszkopty/1,3.
Piątek 15.02.2019 r. ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/graham , pszenno-żytni/1/ , masło/7/, jajko na twardo, ketchup, herbata z cytryną , kasza manna na mleku/7/ II ŚNIADANIE: Owoc, woda OBIAD- ZUPA: Barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym . 2 DANIE :Pyzy z mięsem , sałatka z ogórka kiszonego, /1,3,4/,woda . PODWIECZOREK. Sok pomarańczowy , wafelek śmietankowy.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.
Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby 5. Orzeszki ziemne / arachidowe 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko 8. Orzechy 9. Seler 10.Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki 13.Łubin 14.Mięczaki
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
Wszelkie informacje na temat składu produktów można uzyskać u intendenta.
UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
|
Informacje o placówceProgramyReforma edukacji |