Poniedziałek 22.02.2021 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (wieloziarniste / pszenno-żytnie) /gluten/, z masłem /laktoza/, ser żółty /laktoza/, herbata malinowa, płatki kukurydziane z mlekiem i cynamonem /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Ananas, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Pomidorowa z ryżem i wkładką mięsną  /gluten, laktoza/.

OBIAD 2 DANIE: Makaron świderki z twarożkiem i polewą miodowo-truskawkową /gluten, laktoza/, słupki marchewki/sok jabłkowy.

PODWIECZOREK: Bułka pszenno-żytnia z masłem /gluten, laktoza/, szynka z pasieki, rzodkiewka, herbata z miętą. 

Wtorek 23.02.2021 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (chleb pszenno - żytni / orkiszowy) /gluten/ z masłem /laktoza/, pasta kiełbasiana z cebulką na ciepłoogórek kiszony, herbata z cytryną, kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/. 

2 ŚNIADANIE: Mandarynka/chrupki kukurydziane, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Krem marchewkowy z grzankami /gluten/.

OBIAD 2 DANIE: Kurczak duszony w warzywach /seler/, ziemniaki, sałatka zielona z polewą jogurtową /laktoza/, kompot.

PODWIECZOREK: Mus  bananowo - jabłkowy, suche rurki waflowe /gluten/.

Środa 24.02.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (bagietka / chleb orkiszowy) /gluten/, masło /laktoza/, twarożek z miodem i mielonymi orzechami włoskimi, herbata owocowa, kakao /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Banan, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Szpinakowa z ziemniakami na wywarze drobiowym.

OBIAD 2 DANIE: Ryż na sypko, fasolka szparagowa, gulasz z indyka /gluten/, kompot.

PODWIECZOREK: Rogalik maślany z masłem /laktoza/, jogurt naturalny z owocami (wyrób własny) /laktoza/.

Czwartek 25.02.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (chałka / pieczywo wieloziarniste) /gluten/, masłem czekoladowe (wyrób własny) /laktoza/herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Gruszka/oblaty, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Koperkowa z lanym ciastem /gluten, jaja, laktoza/.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki puree, sałatka z czerwonej kapusty, schab pieczony w sosie śmietanowym /laktoza/, kompot.

PODWIECZOREK: Budyń waniliowy/laktoza/, ciasteczka owsiane z borówkami i lawendą "Verbeva", pół kiwi.

Piątek 26.02.2021 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie /gluten/masło /laktoza/, pasta jajeczna /jaja/, z polędwicą drobiową i szczypiorkiem, pomidor, herbata owocowa.

2 ŚNIADANIE: Jabłko, żurawina suszona, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Krem z brokułów z kaszą jaglaną.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, filet rybny z Dorsza /jaja, gluten/, surówka z marchewki z rodzynkami i miodem, kompot.

PODWIECZOREK: Bułka cynamonka /gluten, jaja/, kakao /laktoza/.

 

SMACZNEGO!!!    

 

Zbilansowane posiłki dzienne zawarte w jadłospisie  posiadają odpowiednią gramaturę i kaloryczność wymaganą na każdy dzień dla przedszkolaka oraz zachowują odpowiednią wartość finansową każdego dania.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji

Szukaj na stronie