JADŁOSPIS:    

 

 

 14.10.2019 r. - 18.10.2019 r.

 

Poniedziałek           14.10.2019  r.  

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie/gluten/, chleb pełnoziarnisty /gluten/, polędwica z kurczaka , papryka czerwona , ogórek zielony , herbata malinowa .

II ŚNIADANIE: Banan,  woda Iwoniczanka.

OBIAD-ZUPA: Żurek zabielany z kiełbasą , jajkiem i ziemniakami /śmietana 18 %/.

2 DANIE: Kluski na parze z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową /laktoza/ ,kompot owocowy . 

PODWIECZOREK: Rogal  z masłem , serek truskawkowy /laktoza/ , kakao /laktoza/.

 

 

 

Wtorek                 15.10.2019 r. 

ŚNIADANIE:  Pasta z sera białego z tuńczykiem  i zieloną pietruszką, ogórek kiszony, chleb pszenno-żytni, chleb pełnoziarnisty /gluten /z masłem,herbata z cytryną , 
II ŚNIADANIE: Winogrono, woda Iwoniczanka .

OBIAD-ZUPA: Rosół na kurczaku z makaronem /gluten, jaja/ i jarzynami .

2 DANIE:Ziemniaki , sałatka z białej kapusty, bitki wieprzowe  duszone  w sosie warzywnym /laktoza/ , kompot. 

PODWIECZOREK: Kasza manna z polewą malinową , banan.

 

 

 

Środa                    16.10.2019 r. 

ŚNIADANIE:Kanapka /gluten/ z masłem /laktoz/, sałata zielona, jajko na twardo, rzodkiewka,  pomidor, ketchup, herbata z miodem.

II ŚNIADANIE: Gruszka, woda Iwoniczanka.

OBIAD-ZUPA: Koperkowa  z ryżem /śmietana/ .

 2 DANIE: Spaghetti „ bolognese” z mięsem i pomidorami, ogórek kiszony w słupkach, kompot owocowy. 

PODWIECZOREK: Jogurt z  brzoskwiniami /wyr. własny, laktoza/,  ciastka maślane  /gluten/.

 

 

 

Czwartek                17.10.2019 r. 

ŚNIADANIE: Bułka pszenno- żytnia /gluten/, chleb pełnoziarnisty, serek Almette z ziołami, papryka czerwona, ogórek kiszony, herbata z cytryna, kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/.

II ŚNIADANIE: Mandarynka  , woda Iwoniczanka.

OBIAD : ZUPA: Krem z dyni  z grzankami /śmietana , gluten , jaja/.

2 DANIE ;Ziemniaki, sałatka z buraczków,kotlet pożarski /jaja, gluten/, kompot.

PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, kiwi, rurki waflowe /gluten/ .

 

                                                          

 

Piątek                      18.10.2019  r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten, jaja/, masło /laktoza/, ser biały z jogurtem i miodem, płatki śniadaniowe - Mlekołaki  z mlekiem /laktoza/, herbata z cytryną .

II  ŚNIADANIE: Jabłko, woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA: Pomidorowa  z makaronem ryżowym /śmietana, gluten , jaja/ .

2 DANIE: Ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i kukurydzą , ryba Miruna  zapiekana w pianie /jaja,gluten/ , kompot owocowy.   

PODWIECZOREK: Ciasto  drożdżowe /gluten , jaja/ z masłem i miodem, bawarka /laktoza/.

 

 

 

 

 

21.10.2019 r. - 25.10.2019 r.

 

 

Poniedziałek           21.10.2019  r. 

ŚNIADANIE: Kiełbaski z szynki, ketchup, ogórek kiszony w słupkach, masło /laktoza/, pieczywo pszenno- żytnie, orkiszowe , herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE:  Winogrono,  woda Iwoniczanka.

OBIAD-ZUPA : Fasolowa z kiełbasą i chlebem /śmietana 18%/.

2 DANIE: Naleśniki z twarogiem na słodko lub dżemem truskawkowym /laktoza, jaja, gluten/, jabłko kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Budyń śmietankowy /laktoza/ , herbatniki /gluten/ . 

 

 

 

Wtorek                 22.10.2019 r.

ŚNIADANIE:  Ser żółty, pomidor, rzodkiewka , masło /laktoza/, pieczywo pszenno- żytnie, chleb Fitness /gluten/,kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/, herbata owocowa.
II ŚNIADANIE:  Śliwki,  woda Iwoniczanka .

OBIAD- Zupa: Szpinakowa z ryżem /śmietana / .

2 DANIE: Kurczak duszony w warzywach, ziemniaki, sałatka z sałaty lodowej z pomidorem, ogórkiem i jogurtem , kompot owocowy. 

PODWIECZOREK: Wek z masłem, kiełbasa szynkowa, ketchup, herbata miętowa.

 

 

 

Środa                    23.10.2019 r.  

ŚNIADANIE: Zacierka  na mleku /laktoza/, rogal /gluten/z masłem czekoladowym  /wyr. własny/ , herbata z cytryną , woda Iwoniczanka.  

II ŚNIADANIE: Sok marchewkowy świeżo tłoczony .

OBIAD- ZUPA:  Rybna z warzywami i grzankami /jaja, gluten/ .

2 DANIE: Ziemniaki, surówka z selera i jabłka , pieczeń w sosie własnym, kompot owocowy. 

PODWIECZOREK: Banan, paluchy kukurydziane.

 

 

 

Czwartek                24.10.2019 r.

ŚNIADANIE: Chleb  pszenno-żytni, orkisz , masło /laktoza/ , pasztet z indyka z warzywami  /wyr. własny/, papryka, pomidor, herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE: Jabłko,  woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA:  Porowa z  makaronem świderki  /gluten , jaja/.

2 DANIE: Kasza jęczmienna, ogórek kiszony, gulasz wieprzowy, kompot owocowy. 

PODWIECZOREK: Kisiel żurawinowy, delicje-biszkopciki z dżemem brzoskwiniowym i gorzką czekoladą /wyr. własny/.

 

 

 

Piątek                      25.10.2019  r.

ŚNIADANIE: Ser Bieluch z rzodkiewką i szczypiorkiem /laktoza/, ogórek zielony, chleb pszenno-żytni, orkisz, kawa zbożowa z mlekiem , herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE: Mandarynka , woda Iwoniczanka.

OBIAD- ZUPA: Jarzynowa z kaszą jaglaną i wkładką mięsną  /śmietana 18%/.

2 DANIE: Pierogi  z truskawkami i  polewą  mleczno – maślaną,  kompot owocowy. 

PODWIECZOREK: Ciasto marchewkowe, /wyr. własny /, herbata owocowa .

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji