JADŁOSPIS:    

Propozycje podwieczorków, przekąsek i sałatek dla naszych przedszkolaków!   

"Pomysł na dziś"

 

Poniedziałek   30.03.2020 r. 

 

Ciasto buraczkowo-czekoladowe na kefirze:

Składniki:

-300 g mąki

-180 g naturalnego kakao

-łyżeczka sody oczyszczonej

-pół łyżeczki suszonych drożdży

-pół łyżeczki soli

-40 g masła

-60 g gorzkiej czekolady

-180 g purée z buraków/2 średnie buraczki/

-180 g cukru

-100 g kefiru

-2 duże jajka

Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, suszonymi drożdżami i solą. Masło i czekoladę osobno topimy, studzimy. Purée buraczane mieszamy z cukrem, kefirem, masłem, czekoladą i jajkami na gładką masę. Wsypujemy mąkę z dodatkami, dokładnie łączymy. Przelewamy do lekko natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 35-45 minut, aż wierzch będzie chrupiący (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone). 

 

 

Krem orzechowo-czekoladowy z awokado i bananem:

Składniki:

-200 g orzechów

-150 ml mleka

-100 g

-100 g gorzkiej czekolady z minimum 70 proc. kakao

-pół dojrzałego awokado

-pół banana

-2 łyżki kakao

-łyżka miodu (dowolnie)

Orzechy przygotowujemy według przepisu podstawowego. Mleko podgrzewamy, nie dopuszczamy do wrzenia. Dodajemy cukier, pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blenderze rozdrabniamy orzechy na pastę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, awokado i banan. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.

 

 

Jeżyki kakaowe z płatków owsianych:

Składniki:

-4 czubate łyżki płatków owsianych/mogą być kukurydziane/

-1 czubata łyżka kakao

-2 duże łyżki masła

-1 łyżka cukru

Składniki wkłada się do garnka, podgrzewa i miesza. Można dodać rodzynki. Potem na talerzu formuje w kulki. Włożyć do lodówki i poczekać aż stwardnieją.

 

 

 

 

Wtorek   31.03.2020 r.  

„Pomysły na zdrowe pasty śniadaniowe”

 

Pasta jabłkowo- cebulowa:

Składniki:

-1 jabłko

-1 cebula

-majeranek

-kurkuma

-Sól

-Olej z pestek winogron lub rzepakowy

Zetrzyj na grubej tarce jabłko, cebule pokrój w cienkie paseczki. Uduś cebulę z jabłkiem na oleju z odrobiną wody na patelni dodając majeranek, kurkumę i sól do smaku.

 

 

 

Pasta z zielonej soczewicy: 

Składniki:

-pół szklanki zielonej soczewicy

-1 cebula

-dwa ząbki czosnku

-pół szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie

-kurkuma

-zioła prowansalskie

-sól

-olej z pestek winogron lub rzepakowy 

Ugotuj do miękkości soczewicę pod koniec dodając trochę soli. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem dodając zioła prowansalskie, gdy cebula zmięknie dodaj przecier pomidorowy, kurkumę i soczewicę. Duś jeszcze przez 15-20 min. Dodaj sól i pieprz do smaku.

 

 

Twarożek z warzywami:

Składniki:

-200 g twarogu

-2 pomidory

-1 czerwona cebula

-1 garść słonecznika

-1 łyżka jogurtu naturalnego

-1 gałązka pomidorków koktajlowych

-sól, pieprz

Twaróg wymieszaj z jogurtem, warzywa umyj, cebule obierz, duże pomidory przekrój na pół, zetrzyj na tarce o małych oczkach cebulę i wnętrze  pomidorów (skórkę wyrzuć), dodaj starte warzywa do twarogu razem ze słonecznikiem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj, masę nakładaj na pieczywo , udekoruj pomidorkami koktajlowymi, kiełkami.

 

 

 

Pasta z  brązowej soczewicy:

Składniki:

-1 szkl. soczewicy brązowej

-½ szkl. nasion słonecznika

-2 ogórki kiszone

-natka pietruszki

Namoczoną wcześniej soczewicę gotujemy w małej ilości wody przez ok.30 min. W tym czasie podprażamy na patelni słonecznik. Ugotowaną soczewicę oraz słonecznik miskujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony oraz natkę. Smarujemy pieczywo i możemy posypać sezamem  lub podać z rzodkiewką lub ogórkiem.

 

 

 SMACZNEGO!!! 

 

 

Poniedziałek   23.03.2020 r. 

Zacierka na mleku:

Składniki:

-1 jajko

-4 łyżki mąki pszennej

-1 litr mleko

-1 łyżka miodu

-suszone owoce (żurawina, rodzynki, morele, orzechy)

 

Z jajka i mąki przygotuj twarde ciasto i dobrze je wyrób.

Utrzyj je na tarce lub posiekaj drobno. Zacierkę wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 8 minut.

Po ugotowaniu odcedź na sitku i dodaj do świeżo przegotowanego mleka. Można dosłodzić miodem i  podawać z bakaliami. 

 

 

Spaghetti bolognese z warzywami:

To danie które dzieci uwielbiają. Dobry pomysł na obiad na początku tygodnia.

Składniki:

-200 gr. mięsa mielonego 

-175 gramów makaronu spaghetti

-1 papryka świeża

-1 puszka pomidorów /bez skóry/

-starty parmezan

-2 łyżki oleju  rzepakowego

-250 mililitrów wody

 

Podsmaż mięso na gorącym oleju do momentu, gdy zrobi się sypkie. Dolej 250 ml wody i zagotuj. Do mięsa dodaj  pomidory  i dokładnie wymieszaj.   

Ugotuj makaron spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Następnie zahartuj go zimną wodą na durszlaku. Oczyść warzywa, umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do sosu i gotuj bez przykrycia, na wolnym ogniu przez 5 - 8 minut.

Podawaj spaghetti z sosem, posypane startym parmezanem. Możesz   doprawić go do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że zachodzi taka potrzeba. 

 

 

Makaron z serem:

Makaron z serem i cukrem to potrawa z dzieciństwa. To tani, prosty i bardzo szybki sposób na pyszny  podwieczorek.

Składniki na około 2 porcje:

  • 200g makaronu (dowolnego)
  • 100g sera białego
  • 2 łyżki masła
  • ok. 2 łyżek cukru (polecam brązowego)
  • szczypta cynamonu (lub więcej według uznania)

1.  Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przełożyć na durszlak, a do garnka, w którym gotował się makaron włożyć masło i je roztopić. Dodać odcedzony makaron i wymieszać, aby tłuszcz obtoczył makaron.

2.   Makaron rozłożyć na  talerze. Posypać pokruszonym serem, cukrem i cynamonem.

    3.   Podawać na ciepło. 

Kolorowa zapiekanka makaronowa dla przedszkolaka:

 Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki surowego makaronu (świderki, może być penne),
  • 1/2 szklanka kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • 1/2 szklanki ugotowanej marchewki

  Sos:

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli
  • opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.

Makaron ugotuj al dente i odcedź.W dużej misce połącz ugotowany makaron i kolorowe warzywa pokrojone w kostkę.

Przygotuj sos:

 

Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej  + odrobinę soli i pieprzu . Zalej sosem makaron z warzywami, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp zapiekankę serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom. 

 

  

Wtorek   24.03.2020 r.  

„Pomysł na zdrowe i łatwe napoje dla dzieci” 

Zielony koktajl owocowy z kiwi:

Składniki:

  • 3 banany,
  • sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy,
  • 2 szt. kiwi,
  • 1 mały pęczki zielonej pietruszki /mile widziany/
  • 0,5-1 szklanki wody 

Wszystko myjemy, obieramy, blendujemy. Ilość wody zależna jest od celu jaki chcemy uzyskać- mniej wody (jeśli chcesz „pudding”) lub więcej (jeśli chcesz  koktajl).

 

 

Żółty koktajl z mlekiem:        

Składniki: 

- szklanka mleka                                                    
- pół łyżeczki miodu
- 3 gruszki
- 1/4  łyżeczki cynamonu
- odrobina kakao naturalnego

Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. Wrzuć je do naczynia, dodaj miód i cynamon. Wlej mleko i wszystko dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Koktajl przelej do szklanek i przed podaniem posyp jeszcze odrobiną kakao naturalnego. 

 

Różowy koktajl z jogurtem:

Składniki:

- 7 truskawek (mogą być mrożone)
- dojrzały banan
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- wiórki gorzkiej czekolady

Owoce dokładnie umyj, truskawki odsącz z nadmiaru wody. Banana obierz ze skórki, odetnij ciemne końcówki i pokrój na nieduże kawałki. Owoce włóż do głębokiego pojemnika, dodaj jogurt i zmiksuj całość blenderem do uzyskania jednolitej, ale dość gęstej konsystencji. Koktajl przelej do szklanek, posyp odrobiną  startej czekolady.

 

 

Czerwony koktajl z burakiem:

Składniki:

·         szklanka truskawek/mogą być mrożone/

·         1/2 buraka,

·         1 banan,

·         szklanka wody.

Wszystkie: składniki zblendować. Porcja na 2 szklanki.

 

Koktajl malinowy z gruszką: 

Składniki na dwie porcje:

  • szklanka malin
  • 1 obrana gruszka bez pestek
  • 1 dojrzały banan
  • sok z połowy cytryny
  • 2 małe łyżeczki miodu
  • szklanka nie gazowanej wody

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze, przelać do szklanek.

 

  

Środa   25.03.2020 r.

„Pomysł na smaczne wiosenne sałatki dla dzieci” 

Sałatka warzywna dla przedszkolaka:

Będziemy potrzebować:

  • sałaty(najlepiej masłowa lub lodowa),
  • pomidora,
  • ogórka, rzodkiewkę
  • paprykę czerwoną,
  • cebulkę dymkę lub szczypiorek,
  • trochę soku z cytryny,
  • odrobinę soli (według uznania).

Najpierw warzywa trzeba dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie  sałatę należy porwać paluszkami na drobne kawałki, paprykę pokroić w kostkę, ogórka w pół plasterki, pomidora na ósemki, a później jeszcze na dużą kostkę. Następnie skropić sokiem z cytryny i można troszkę posolić. Wszystko wymieszać i już gotowa pyszna sałatka. 

 

Sałatka z marchewki i pora: 

Dzieci lubią prostotę i delikatne smaki. Większość z nich lubi także kwaśne jedzenie. Wiele maluchów zajada się surówką przygotowywaną na bazie marchewki. Jest bardzo zdrowa i lekka. Do jej przygotowania wystarczy:

– marchew,
– jabłko,
– por,
– sól,
– szczypta pieprzu,
– odrobina śmietany 12%.

 

Marchew ściera się na tarce o małych oczkach, to samo z jabłkiem. Por kroi się na bardzo drobne kawałki i przez chwilę płucze w zimnej wodzie, mocno odciskając jej nadmiar (dzięki temu straci na ostrości). Taką mieszankę trzeba ładnie połączyć i doprawić solą, pieprzem i łyżką śmietany. Surówka doskonale pasuje jako dodatek do obiadowego dania głównego.

 

Sałatka z ananasem i kurczakiem:   

Składniki:

-1 filet z kurczaka

-1 ananas świeży

-sałata zielona lub kapusta pekińska

-czosnek

-jogurt naturalny

-cytryna 

-sól i pieprz do smaku

-bułka razowa na grzanki

-wywar z rosołu

Do wrzącego bulionu włóż oczyszczony filet z kurczaka. Gotuj ok. 15 minut a następnie wyjmij i ostudź. Rozgniecione ząbki czosnku wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Kurczaka potnij na mniejsze kawałki. Sałatę lodową porwij, dodaj ananasa i połowę kurczaka. Dodaj trochę dipu i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Można posypać  grzankami i polać  dipem.      

 

Sałatka owocowa z kalafiorem:

Składniki:

-Kalafior/może być mrożony/

-Ananas świeży

-2 gruszki

-Brzoskwinie/z puszki/

-Płatki migdałów , sól , pieprz

-Natka pietruszki

-Jogurt naturalny

Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź.

Brzoskwinie , ananas i gruszki  pokrój w kostkę.

Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i jogurtem.

Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałów/mogą być zmielone orzechy/

Sałatka z brokułem z jajkiem: 

Składniki:

  • kilka małych różyczek brokuła
  • ½ puszki kukurydzy
  • jajko ugotowane na twardo
  • łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól
  • czerwona słodka papryka

W czajniku zagotuj wodę, zalej brokuła na ok. 15minut. Odsącz, przelej zimną wodą. Kukurydzę odsącz z zalewy, przepłucz wodą. Jajko pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z przyprawami. W misce połącz kukurydzę z brokułem, jajkiem i majonezem. 

 

 

Czwartek   26.03.2020 r.

  „Pomysł na słodkie przekąski”

 

Biszkopciki z jabłkami - idealne dla małych dzieci:

Mięciutkie i puszyste  biszkopciki z dodatkiem jabłek.  Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 min wraz z pieczeniem! Jabłka  można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Idealnie nadadzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie dla dzieci. 

Składniki:

2 jajka,

2 łyżki mąki pszennej

połówka jabłka    

odrobina cukru (można pominąć)

odrobina sody (lub proszku do pieczenia) 

Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze części, najlepiej na małe plasterki. Białka ubijamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z sodą i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje ciasta i lekko rozsmarowujemy na owalny kształt . Na każdym placuszku układamy pokrojone jabłka. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 160 st piekarnika i pieczemy ok. 10 min. 


  

Placuszki dla dzieci z serka wiejskiego:

Składniki:

Serek wiejski 1 opakowanie

Jajko 1 szt.

Mąka pszenna 3 łyżki

Cukier lub miód 1 łyżeczka

Jabłko ½ szt.

Masło 1 łyżka 

Białko jaja ubić, dodać do niego żółtko, mąkę, serek wiejski(razem ze śmietanką), starte jabłko, cukier oraz roztopione masło(najlepiej klarowane). Smażyć na suchej patelni. Podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu lub miodu.

 

 

Kakaowe ciasto z daktylami:

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki orkiszowej

1/2 szklanki oleju

1 jajko

1/2 szklanki mleka

3 łyżki kakao w proszku

3 banany

łyżeczka sody

5-6 namoczonych przez 10 minut w wodzie daktyli

Wszystkie składniki, prócz owoców, łączymy ze sobą za pomocą miksera. Rozgniatamy banany widelcem, daktyle kroimy w kosteczkę. Dodajemy owoce do ciasta i całość mieszamy łyżką. Foremkę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki bananom i daktylom. Nie ma potrzeby go dosładzać.

 

 

Tiramisu truskawkowe dla dzieci:

Składniki:

Truskawki 1/2 kg  /mogą być mrożone/

jogurty biszkoptowy 400 ml

biszkopty 1 opakowanie

Kubuś truskawkowy 1 szt

Czekolada deserowa 1 szt

cukierki ozdobne lub posypka kolorowa 

Sok wlać do płaskiego naczynia , moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką jogurt biszkoptowy a na nim truskawki. Czekoladę połamać , stopić w kąpieli wodnej, polać truskawki i ozdobić cukiereczkami. Gotowe desery włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

Piątek   27.03.2020 r. 

 

Pyszny domowy kisiel z malin  dla każdego:

Składniki:

-garść malin / mogą być mrożone

-około 1 szklanki wody mineralnej

-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej


Maliny starannie przebierz, umyj, przetrzyj przez sito. W małym garnuszku zagotuj ½ wody. Do szklanki wsyp mąkę zalej pozostałą woda i energicznie wymieszaj. Do gotującej się wody dodaj przecier malinowy wymieszaj i powoli cienką strużką wlewaj rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Całość intensywnie mieszaj aż do zgęstnienia. Przelej do miseczki i poczekaj aż przestygnie. 
Możesz zrobić więcej sosu malinowego i polać nim kisiel przed podaniem. 

 

 

Budyń czekoladowy:

Zobacz jak w prosty sposób możesz samodzielnie zrobić domowy budyń czekoladowy. Intensywny smak czekolady w gęstym, aksamitnym budyniu.  Szybko, tanio i przepysznie! 

Składniki:

2 szklanki mleka - 500 ml

2 łyżki cukru

2 żółtka jajek

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g

Do małego rondelka lub garnuszka wlej jedną szklankę zimnego mleka, czyli 250 ml mleka. Mleko doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę lub 4 pełne łyżki kakao i łyżkę cukru. Całość mieszaj łyżką, aż do połączenia się składników. 

Do osobnej miski wlej drugą szklankę mleka. Dodaj dwie łyżki cukru, trzy łyżki skrobi ziemniaczanej (nie czubate!) oraz dwa żółtka jajek. Bardzo ważne, by jak najdokładniej oddzielić żółtko od białka. Jeśli białko dostanie się do budyniu, to z całą pewnością zetnie się i w budyniu czekoladowym znajdziesz również kawałki białka. Mleko z cukrem, skrobią i żółtkami roztrzep dokładnie np. rózgą kuchenną.  

Rondelek z mlekiem czekoladowym ponownie umieść na palniku. Zamieszaj mleko i ustaw średnią moc. Mleko z żółtkami, skrobią i cukrem zamieszaj bardzo dokładnie i energicznie i od razu wlej do rondelka z gorącym mlekiem czekoladowym. Natychmiast zacznij mieszać budyń czekoladowy w rondelku. Budyń mieszaj powoli, aż zgęstnieje i zacznie się ponownie gotować. Cały proces szykowania budyniu, który odbywa się na kuchni nie trwa dłużej niż 5-6 minut. Domowy budyń czekoladowy można od razu przelać do pucharków lub miseczek .

Budyń możesz dodatkowo udekorować kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. 

 

Owocowy mus:

Składniki:

-dojrzała słodka gruszka

-dojrzały banan

-jedno jabłko

 

Owoce umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Gruszkę i jabłko obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne. Pokrój ją na małe kawałki. Gruszkę i jabłko  włóż do garnuszka i gotuj na małym ogniu do miękkości. Do ugotowanych owoców dodaj obranego banana i zmiksuj wszystkie owoce na gładki mus.

 

 

 

 

 

 

  

Poniedziałek   16.03.2020 r.  

 

 

Kuleczki pełne witamin

Mogą być świetną alternatywą do tradycyjnych przekąsek dla dzieci, na przyjęciu lub w ogrodzie, jako podwieczorek. Lepienie ich to dobra zabawa  dla dzieci w przedszkolu i całej rodziny. 

 

Kuleczki owsiane:

Składniki:

  • 40 dag miodu
  • 50 dag płatków owsianych
  • 7 łyżek kakao

Uprażyć płatki w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsypać kakao, wlać miód, gotować    1-2 min, następnie zdjąć z ognia i dodać

płatki owsiane. Mieszać tak długo, aż cały miód osiądzie na płatkach. Przełożyć  masę na talerz, poczekać aż ostygnie, po czym

formować małe  kuleczki.

 

 

Kuleczki kokosowe:

Składniki:

  • 1/2 szkl . suchej kaszy jaglanej
  • 15 wiórków kokosowych
  • rodzynki lub żurawina
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Kaszę delikatnie uprażyć, przelać wrzątkiem, odcedzić. Zalać kaszę jedną  szklanką wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 30 min.

Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną patelnię. Trzymać ok.

minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z rodzynkami i żurawiną. Dokładnie

wymieszać. Formować kuleczki i obtaczać je w wiórkach.  

 

 

 Marchewkowa pasta z rodzynkami:

  • 3 marchewki,
  • Garść rodzynek (można zastąpić żurawiną)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • cynamon,
  • goździki.

Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Namaczamy rodzynki (przez pół godziny). Na suchej patelni lekko podprażamy wiórki kokosowe. Marchewkę miksujemy z wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Dodajemy odrobinę cynamonu. 

Zielona pasta brokułowa:

  • brokuł,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Gotujemy i odcedzamy brokuł. Na suchej patelni lekko prażymy 2–3 łyżki wiórków kokosowych. Następnie miksujemy brokuł z

ostudzonymi wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Możemy dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym

źródłem wapnia.

 

Kisiel gruszkowy:

  • gruszka
  • woda (100 ml.)
  • mąka ziemniaczana (ok. łyżeczki)
  • cynamon (na czubku łyżeczki)
  • 2 goździki
  • ewentualnie miód.

Wlać wodę do garnka, zanim woda się zagotuje, dodać mąkę ziemniaczaną. Gruszkę zetrzeć na grubej tarce, wrzucić do garnka,

dolać trochę wody jeśli potrzeba (woda powinna ledwo przykrywać owoce), dodać goździki i cynamon i mieszać, aż się zagotuje i

zgęstnieje. Kiedy przestygnie, można dodać miód, jeśli gruszka była zbyt kwaśna.

 

 

Jabłka nadziewane zapiekane:

  • jabłka, dla każdego domownika jedno lub dwa
  • rodzynki (sparzone)
  • miód
  • konfitury, najlepsze z  truskawek lub czarnej porzeczki
  • połówki orzechów
  • cynamon do posypania.

Górę jabłek ścinamy i wydrążamy środki za pomocą łyżeczek. Posypujemy środki i wierzch cynamonem. Do środka wkładamy po

łyżeczce miodu, rodzynek, konfitur i połówki orzechów. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do piekarnika, zapiekamy. Jabłka

są pyszne i mają kremową konsystencję.       

 

                   

 

 

KOKTAJL  BANANOWY:

  • 1 banan
  • Pół szklanki mleka
  • Mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g) – można go wcześniej zmrozić
  • Łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować .

 


 

 

 

Wtorek   17.03.2020 r.

 

Racuchy z jabłkami:

Uwielbiają je dzieci i dorośli. Takie racuszki można jeść na śniadanie i na podwieczorek.   Są po prostu  smaczne i sycące!

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 2 średnie jabłka - 400 g
  • 1,5 szklanki mąki  - 250 g/sprawdza się pszenna, jak i z pełnego przemiału
  • pół płaskiej łyżeczki  proszku do pieczenia
  • dodatkowo do usmażenia placków potrzebujesz: 4 łyżki tłuszczu do smażenia (rzepakowy) oraz ewentualnie cukier puder do oprószenia usmażonych placków.

Do miski wbij jajka. Wlej również lekko ciepłe mleko. Wszystko roztrzep widelcem lub chwilę mikserem na małych obrotach. Do

miski dodaj też mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Całość ponownie wymieszaj na gładkie ciasto. Polecam użyć miksera. 

Ciasto chwilę odpoczywa. To najlepszy moment na obranie jabłek i starcie ich na grubych oczkach.

Starte jabłka wrzuć do miski z ciastem i zamieszaj całość łyżką stołową.

Nagrzej dużą patelnię - średnica 26-28 cm. Dodaj łyżkę oleju. Łyżką stołową nakładaj podwójne porcje ciasta. Na większej patelni

powinny się zmieścić cztery duże racuszki. Racuchy z jabłkami smaż na średniej mocy palnika po 1,5-2 minuty, z obu stron do

zarumienienia. Racuchy rosną jeszcze na patelni. 

 

Przed smażeniem kolejnej partii dodawaj po łyżce oleju. W ten sposób usmaż 4 serie placków po 4 sztuk. Racuchy z jabłkami mimo,

że mają w cieście słodkie jabłka są szykowane bez dodatku cukru. Można, więc po usmażeniu oprószyć je lekko cukrem pudrem.

 

 

Owsianka z suszonymi owocami:  

Składniki:

*płatki naturalne owsiane

 *jabłko

 *rodzynki

 *morele (mogą  być daktyle, żurawina)

 *cynamon

 *masło

 Do wrzącej wody wrzucamy rodzynki i pokrojone morele suszone, płatki owsiane, pokrojone w kostkę jabłko. Dodajemy przyprawy. Czekamy do zagotowania, wyłączamy. Pod koniec dodajemy naturalne masło. Dziecko może przystroić posiłek według uznania owocami (banan, borówki, gruszka, truskawki).

 

 

Ciasto marchewkowe:

Składniki:      

  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego ( może być kryształ  lub miód  )
  • 1 szkl. oliwy  lub oleju rzepakowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu oraz 1/3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. startej marchewki

Jajka ubić z miodem lub cukrem, dodać olej delikatnie mieszając. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy i proszek z sodą. Na koniec dodajemy marchewkę . Wszystko dokładnie wymieszać. Pieczemy ok 40 min, 180 stopni. 

 

 

 

Szaszłyki owocowe:

Składniki:

*świeże owoce ( truskawki, jabłko , kiwi, banan, ananas, winogrono, borówki, mandarynka  - według uznania).

Owoce pokroić w jednakowe kawałki i nabijać na patyczki do szaszłyków. Dziecko może wykonać szaszłyki według własnego pomysłu.

 

 

KOKTAJL Z BANANA, ANANASA I SOKU POMARAŃCZOWEGO:

Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebowali:

(z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml koktajlu )

 

SKŁADNIKI:

1/2 świeżego ananasa

2 średnie banany

sok z pomarańczy około 200 ml (2 pomarańcze)

 

Przygotowanie:

Ananasa obrać ze skórki, wyciąć rdzeń ze środka (jeżeli chcemy nie musimy go wycinać, on też jest jadalny i da się go rozdrobnić

blenderem, jedyny minus dodania rdzenia do koktajlu jest taki, że koktajl będzie szczypał i piekł w język). Pokroić na mniejsze

kawałki i przełożyć do pojemnika blendera.

Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ananasa.

Z pomarańczy wycisnąć sok i dodać do reszty składników.

Owoce rozdrobnić blenderem, koktajl jest gotowy. 

 

 

Kanapka "Żaglówka":

Kanapkę można przygotować prosto i szybko. Równie łatwo ją zjeść, bo nie potrzeba do tego sztućców. Chyba właśnie z tych

powodów jest tak popularna. W dodatku tak samo dobrze smakuje w domu, jak i w przedszkolu – łatwo ją przygotować z tego co

mamy w swojej lodówce. 

Składniki:

*4 kromki chleba z ziarnem

*masło

*4 plastry sera żółtego

*1 pomidor

*2 liście sałaty

*2 plastry wędliny drobiowej

 

Pomidory i sałatę umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

 

Kromki pieczywa posmaruj masłem. Na dole ułóż sałatę.

 

Pomidora pokrój i część plastrów sera oraz wędlinę ułóż na kromkach z masłem.

 

Pozostałe plastry sera przekrój w poprzek.

 

Ponabijaj je na małe patyczki do szaszłyków lub wykałaczki. Udekoruj nimi kanapki tak, by tworzyły żagle. 

 

Pasta jajeczna:

  • 3 jajka,
  • garść szczypiorku,
  • jogurt lub majonez,
  • sól.

Ugotowane jajka rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek i jogurt lub majonez do otrzymania pożądanej konsystencji. Solimy do

smaku.

 

Pasta z cieciorki:

  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki sezamu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziołowy,
  • sól.

Cieciorkę (namoczoną na noc) gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu (delikatnie).

Miksujemy cieciorkę, ostudzony sezam i dwie łyżki masła. Dodajemy wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też

przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem – wówczas będzie miała zielony kolor.

 

 

 

 

Środa   18.03.2020 r.

Przepis na ryż z owocami:

Ryż z owocami to danie kolorowe, smaczne i sycące. Zasmakuje każdemu małemu niejadkowi.

SKŁADNIKI:
• 1 szklanka ryżu
• 3 szklanki mleka, sól
• cukier waniliowy
• 5 dag masła
• 2 żółtka
• 50 dag drobnych miękkich owoców jagodowych (malin, jeżyn, truskawek, poziomek, porzeczek lub czarnych jagód)
• 6 łyżek cukru
• 20 dag serka homogenizowanego(można ,ale nie trzeba dodawać)
• 3-4 łyżki posiekanych orzechów
• sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wrzucić opłukany ryż. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż ryż wchłonie mleko. Do gorącego ryżu dodać masło i żółtka utarte z 4 łyżkami cukru. Owoce opłukać, doprawić resztą cukru i sokiem z cytryny, dodać do ryżu i wymieszać. Ryż przełożyć do miseczek, posypać orzechami. Do każdej porcji  można dodać 2-3 łyżki serka.

Domowy budyń malinowy: 

Maliny świetnie się nadają do budyniu! Mogą być to owoce świeże lub mrożone, więc budyń możemy robić cały rok, gdyż dostęp do owoców mamy cały czas.

Najważniejsze jest to, że domowy budyń malinowy nie zawiera żadnej chemii i to, że nie robi się wodnisty, gdy ostygnie, jak to jest z budyniami z torebki.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 150 g malin (mrożonych lub świeżych)

Maliny umieścić w garnku z dodatkiem łyżki cukru. Podgrzewać, aż się rozpadną. Lekko ostudzić i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. W garnku umieścić 250 ml mleka, masło i cukier, podgrzać, aby cukier się rozpuścił. Zagotować .Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę i zmiksować. Całość wlać na gotujące się mleko z cukrem i masłem i szybko i dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Niemal od razu po tym wlać również przetarte maliny. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, zagotować.  Domowy budyń malinowy przelać do pucharków, podawać gorący ozdobiony kilkoma malinami. Budyń można przygotować również z innymi owocami, np. z truskawkami. 

 

 

Ciasteczka owsiane:

  • 100 g. mąki  pszennej
  • 1 szkl. ulubionych płatków (np. owsiane, pszenne, kukurydziane, orkiszowe)
  • 1 niecała szkl. bakalii (wiórków kokosowych, posiekanych orzechów, małych rodzynek ,żurawiny)
  • 100 g. masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody.

Masło roztopić na małym ogniu, pod koniec dodać miód, przestudzić. Sodę rozpuścić  w 2 łyżkach wrzącej wody i wleć do masła.

Płatki, bakalie i mąkę dokładnie wymieszać w misce. Wszystkie składniki mieszać drewnianą łyżką, formować  małe płaskie

ciasteczka. Ciastka należy piec ok. 10 minut w 180 stopniach C. Można dodać łyżkę kakao do masy.

 

 

Krem czekoladowo-domowy „Nutella”:

Składniki:

  • Dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu  
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów lub orzechów
  • Prażone płatki migdałowe

Awokado obrać i zmiksować z kakao, miodem, migdałami i orzechami.

Można podawać do pieczywa lub do naleśników, gofrów. Można dekorować   prażonymi migdałami lub zmielonymi orzechami.

 

Pyszny deser dla malucha: 

Składniki: 

  • Serek homogenizowany 25 dag
  • galaretka 2 szt (kolorowa)
  • Bakalie 1/2 szklanki
  • owoce sezonowe 1/2 szklanki (banan, mandarynka, truskawka, borówki)

Przygotowanie:

Galaretki rozpuścić osobno w 1 szkl. wrzącej wody (każda)., wystudzić, wstawić do lodówki aż do momentu kiedy będą zcięte.

Pokroić w grube kostki. Serek wymieszać z owocami i bakaliami (kilka odłożyć do dekoracji). Nakładać serek i galaretkę na przemian

do ozdobnych pucharków, udekorować i przełożyć w chłodne miejsce. 

 

Surówka  z marchewki z pomarańczą:

Składniki: 

*1 duża soczysta pomarańcza (można zastąpić 2-3 mandarynkami),

*2 duże marchewki,

*szczypta soli,

*odrobina cukru,

*sok z cytryny do smaku,

*łyżka oleju.

Przygotowanie:

1. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 

2. Pomarańczę obieramy, usuwamy białe błonki, dzielimy na mniejsze kawałki. 

3. Składniki surówki mieszamy, doprawiamy szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny i dodajemy łyżeczkę oleju.

 

 Pasta brokułowa z masłem:

  • brokuł,  pomidor lub rzodkiewka,
  • pół kostki masła,
  • sól.

Ugotowany i ostudzony brokuł miksujemy z masłem. Doprawiamy solą. Na kanapkach posypujemy prażonym sezamem. Podawać z pomidorem lub rzodkiewką .

 


 

 Paprykarz domowej roboty:

  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże pietruszki,
  • 1 seler,
  • duża cebula,
  • 2–3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • sól.

Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały.

 

 

Czwartek   19.03.2020 r.

 

Koktajl jabłkowo - marchewkowy:

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 1 pomarańcza
  • ok. 100 ml wody

Wykonanie:

1. Marchewkę, jabłko umyj i obierz. Marchewkę pokrój na mniejsze plasterki, jabłko pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne.

2. Pomarańczę obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na aksamitny koktajl.

3.   Dodaj  wody do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji  i jeszcze przez chwilę blenduj całość.

 

 

Ciastka „Gęsie łapki”: 

Pod tą tajemniczą nazwą kryją się pyszne ciasteczka z twarogu/białego sera, obtaczane w cukrze. Ciastka kształtem przypominają trochę gęsie łapki, stąd nazwa. Ciastka są bardzo proste do zrobienia.

Składniki:

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 100g twarogu
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • ok. 1/3szkl. cukru do obtaczania ciastek

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową. Dodał żółtko , zimne masło oraz pokruszony twaróg. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę (można dłużej) do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy na placek o grubości ok. 0,4 cm. Nie należy podsypywać ciasta zbyt obficie mąką, jedynie trochę, aby się nie przykleiło do stolnicy. Z ciasta szklanką wykroić krążki. Cukier wysypać na talerz . Krążki ciasta wkładać do cukru i obtaczałam w nim z dwóch stron, dociskając lekko ciasto. Następnie krążki złożyć na pół i jeszcze na pół. Tak złożone ciastko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko je dociskać na środku żeby się nie rozklejało w trakcie pieczenia. Ciastka piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni .Bardzo smaczna przekąska do soku czy herbaty.

 

 

 

Gruszki w czekoladzie:

Składniki:

  • Gruszki - 2
  • Pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • łyżka masła

Wykonanie:

Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonki, by gruszka stała pionowo.

Gotujemy je na małym ogniu ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie wyjmujemy je, odcedzamy i studzimy. Bierzemy

czekoladę, którą rozpuszczamy razem z łyżką masła, gdy powstanie gęsty sos oblewamy gruszki i  gotowe.

  

 

Surówka z pora:

Składniki:
-
2 jabłka oraz co najmniej jeden z następujących składników:

- 2 marchewki
- mały seler
- mały por
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- pieprz (niekoniecznie)
- cukier
- sól

Sposób przyrządzania:
Warzywa oczyść, jabłka obierz, odrzuć gniazda nasienne. Wszystko z wyjątkiem pora zetrzyj na grubej tarce. Białą i jasnozieloną część pora pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj składniki w salaterce z oliwą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku.

Do surówki możesz dodać majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. 

   

Piątek   20.03.2020 r. 

Kakaowe naleśniki z masą gruszkową:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej lub razowej drobno mielonej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao instant
  • 100 g twarogu
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • cynamon lub imbir

Z mąki, wody, mleka i kakao zrób ciasto na naleśniki, usmaż naleśniki, gruszki umyj, usuń gniazdo nasienne, na patelni roztop masło, dodaj gruszki i odrobinę cynamonu, smaż krótko mieszając, dodaj cukier i jeszcze chwile trzymaj na ogniu, ostudź, zmiksuj z twarogiem,  każdy naleśnik smaruj masą, zwiń w rulon, potnij na cztery części. Można obsypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

 

 

Kasza jaglana z migdałami:

Składniki:

  • kasza jaglana
  • płatki migdałowe
  • banany ( lub inne owoce truskawki , maliny, gruszka.)
  • naturalny jogurt
  • miód (  lub cukier trzcinowy, syrop z agawy)
  • masło

Kaszę jaglaną przed gotowanie raz płuczemy. Gotujemy w wodzie z płatkami migdałowymi pod przykryciem na małym ogniu. Nie mieszamy.

W trakcie gotowania przygotowujemy mus owocowy z jogurtem. Owoce miksujemy wraz z miodem oraz naturalnym jogurtem.

Do ugotowanej kaszy dodajemy masła i polewamy przygotowanym musem. Przy alergiach na nabiał mus przygotowujemy z samych owoców.

 

 

 

Koktajl truskawkowy:

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 średnie i dojrzałe banany
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka

Do zrobienia koktajlu z truskawek i bananów potrzebujesz użyć blendera. Z podanych składników wychodzą cztery spore porcje koktajlu. Łącznie jest to minimum litr koktajlu truskawkowego. 

Koktajl truskawkowy pojawia się chyba w każdym domu, w którym są dzieci. Zrobienie go zajmuje tylko kilka minut, a dzieci mają super radość. A im ładniej podany, tym chętniej pity.

Zmiksuj owoce na gładko z pomocą blendera i dodaj sok z cytryny.

Do zmiksowanych owoców wlać pół szklanki prawdziwego mleka pełnotłustego oraz pół szklanki jogurtu naturalnego.  

Zamiast mleka i jogurtu możesz dodać szklankę maślanki lub kefiru. Nabiał możesz też zastąpić mieszanką mleczka kokosowego z napojem ryżowym, sojowym, migdałowym lub owsianym. 

 

 

Frytki z marchewki:

Ten banalnie prosty przepis możesz wykorzystać za każdym razem, gdy dzieci będą się domagać frytek. Kilka marchewek pokrój w słupki, wymieszaj z oliwą z oliwek i delikatnie posyp solą morską. Piecz przez ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku (180°C), aż frytki staną się lekko brązowe i chrupiące.

 

 

Chipsy jabłkowe i gruszkowe:

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie odrobina ziarenek wanilii bądź cynamonu

Sposób przygotowania:

Przekrawamy jabłko i gruszkę na pół, wykrawamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy jabłko i gruszkę za pomocą bardzo ostrego noża,  bądź krajalnicy na cieniutkie plasterki, 2-3 mm. Przekładamy je do naczynia z zimną wodą i dodajemy sok z jednej cytryny. Mieszamy dokładnie plasterki w naczyniu i wyciągamy je na papierowy ręcznik w celu osuszenia. Na blasze układamy papier do pieczenia a na nim plasterki jabłka i gruszki, jeden obok drugiego. Jeśli mamy ochotę, delikatnie posypujemy plastry cynamonem lub wcieramy w nie ziarenka wanilii.

W temperaturze ok. 110 stopni osuszamy plastry w piekarniku przez około 2-3 godziny, na termoobiegu. Czas uzależniony jest od tego jak winne są owoce. Gdy są wyciągniecie  z piekarnika, należy  je ostudzić. To dobra przekąska zarówno dla dziecka jak i dla mamy.

 


      

SMACZNEGO!!! 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji