Poniedziałek 26.10.2020 r. 

ŚNIADANIE: Rogal z masłem /laktoza/, ser twarogowy z miodem /laktoza/, herbata, zupa mleczna z płatkami owsianymi /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Banan,  woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Grochówka  z kiełbasą  i ziemniakami /gluten/.

OBIAD 2 DANIE: Ryż na mleku /laktoza/ z musem truskawkowym, kompot.

PODWIECZOREK: Pieczywo z masłem /laktoza/, polędwica drobiowa, ogórek zielony, herbata z owoców leśnych .

 

Wtorek 27.10.2020 r. 

ŚNIADANIE: Kanapka   /gluten/ z masłem /laktoza/, sałata zielona, ser żółty /laktoza/ , jajko na twardo /jaja/, rzodkiewka, herbata z cytryną , bawarka /laktoza/.   

2 ŚNIADANIE: Mandarynka, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Pomidorowa z makaronem muszelki małe /śmietana 12 %/.

OBIAD 2 DANIE: Kasza perłowa, surówka z marchewki z ananasem, paprykarz drobiowy /gluten/, kompot owocowy. 

PODWIECZOREK: Budyń waniliowy /laktoza/, krążki kukurydziane /gluten/, jabłko.

 

 

Środa   28.10.2020 r.

ŚNIADANIE: Chleb pełnoziarnisty, chleb /gluten/, masło /laktoza/, wędlina wieprzowa  papryka czerwona, ogórek zielony herbata z cytryną , kawa zbożowa /laktoza/. 

2 ŚNIADANIE: Sok jabłkowy /świeżo tłoczony/, paluszki deserowe, woda.

OBIAD ZUPA: Żurek z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami /gluten, jaja/.

OBIAD 2 DANIE: Pierożki z twarogiem i polewą mleczno-maślaną /laktoza, gluten, jaja/, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Ciasto biszkoptowe - wyrób własny /jaja, gluten/, herbata owocowa, gruszka.

 

 

 

Czwartek   29.10.2020 r.

ŚNIADANIE: Chleb pszenno-żytni, orkisz /gluten/ , pasztet wieprzowy z warzywami /wyr .własny/, ogórek kiszony, herbata z miodem, kawa z mlekiem /laktoza/

2 ŚNIADANIE: Winogrono /marchew w słupkach, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Kalafiorowa z kasza jaglaną.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, sałatka z buraczków, schab duszony z warzywami w sosie chrzanowym /śmietana/, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Przecier owocowy (jabłko, brzoskwinia, banan), rurki suche wafelkowe /gluten/.

 

 

Piątek   30.10.2020 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane z masłem /gluten, jaja, laktoza/, dżem porzeczkowy herbata z cytryną , płatki owsiane z mlekiem-żurawina, orzechy, słonecznik /laktoza/

2 ŚNIADANIE: Jabłko, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Grysikowa na wywarze z kury z tartymi warzywami /seler/.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, surówka z selera i jabłka z żurawiną /seler/, kotlecik rybny /gluten, jaja/, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Makaron z serem i z miodem /gluten, laktoza/, herbata melisa.

 

 

  

Poniedziałek 02.11.2020 r. 

ŚNIADANIE: Kiełbaski  cielęce na ciepło , ketchup, ogórek w słupkach, pieczywo mieszane z masłem  /laktoza, gluten/, herbata z cytryną , kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/.

2 ŚNIADANIE: Winogrono, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami.

OBIAD 2 DANIE: Kluski na parze z polewą  mleczno - malinową  /laktoza, gluten /, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Rogal z masłem i powidłami śliwkowymi, bawarka /laktoza/.

 

 

Wtorek 03.11.2020 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane, /gluten/, masło /laktoza/, pasta z tuńczyka z zieloną  pietruszką , pomidor, rzodkiewka, kawa z mlekiem /laktoza/, herbata z miodem. 

2 ŚNIADANIE: Mandarynka, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Rosół z makaronem nitka /gluten, jaja /.

OBIAD 2 DANIE: Ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą , kotlet  drobiowy /jaja, gluten/, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Biszkopty z dżemem truskawkowym i czekoladą gorzką /gluten, jaja/ wyrób własny, sok pomarańczowy 0.2l.

 

 

Środa 04.11.2020 r. 

ŚNIADANIE: Bagietka, orkisz /gluten/ z masłem /laktoza/, twarożek z miodem, kakao /laktoza/, herbata z cytryną . 

2 ŚNIADANIE: Sok z jabłek /świeżo tłoczony/, paluszki deserowe.

OBIAD ZUPA: Krupnik z tartymi warzywami /seler/.

OBIAD 2 DANIE: Łazanki z mięsem i kapustą, ketchup, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Kisiel cytrynowy, wafle śmietankowe /gluten/.                                     

 

 

Czwartek 05.11.2020 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten/, masło /laktoza/, pasta kiełbasiana z cebulką na ciepło, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

2 ŚNIADANIE: Śliwka /chrupki kukurydziane, woda  Iwoniczanka .

OBIAD ZUPA: Barszczyk czerwony z grzankami  /gluten, jaja/.

OBIAD 2 DANIE: Makaron świderki kolorowy, duszone mięso wieprzowe w warzywach, sałatka  z pomidorów z cebulką , kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Jogurt z malinami /laktoza/, ciastka orkiszowe z żurawiną.

 

 

 

Piątek 06.11.2020 r. 

ŚNIADANIE: Rogal maślany /gluten/ z masłem /laktoza/ i miodem lipowym, kakao /laktoza/, herbata owocowa.

2 ŚNIADANIE: Banan/słupki marchewki, woda Iwoniczanka.

OBIAD ZUPA: Pomidorowa z ryżem /laktoza/.

OBIAD 2 DANIE: Pyzy ziemniaczane z mięsem /gluten/, kapusta kiszona z marchewką, kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Ciasto drożdżowe z twarogiem /gluten, jaja, laktoza/, herbata owocowa.

 

 

 

SMACZNEGO!!!    

 

 

Zbilansowane posiłki dzienne zawarte w jadłospisie  posiadają odpowiednią gramaturę i kaloryczność wymaganą na każdy dzień dla przedszkolaka oraz zachowują odpowiednią wartość finansową każdego dania.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji

Szukaj na stronie