Artykuły

 

JADŁOSPIS:                                                                                

  

 

                             DYŻUR WAKACYJNY     1.07.2019 r. – 19.07.2019 r.                 

     

        

15.07.2019 r. - 19.07.2019 r.  

              

Poniedziałek              15.07.2019 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane / chleb pszenno - żytni, chleb orkisz /1,3 / z masłem /7/ , wędlina wieprzowa , papryka czerwona  ,ogórek zielony ,   herbata z cytryną  , kawa z mlekiem/7/ .

II ŚNIADANIE: Banan, woda Iwoniczanka .

OBIAD-ZUPA : Żurek zabielany z kiełbasą i  ziemniakami /7/.

2 DANIE : Pyzy z mięsem okraszone masłem  , surówka z kapusty kiszonej z marchewką ,  kompot.

PODWIECZOREK: Chałka z masłem /7/ i miodem, herbata owocowa.

 

 

 

 Wtorek                     16.07.2019  r.

 

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane / bułka, pieczywo pełnoziarniste -1,3/,masło/7/, pasztet wiejski , ogórek kiszony , herbata  z miodem , kawa zbożowa  z mlekiem /7/.
II ŚNIADANIE: Morela , woda Iwoniczanka.

OBIAD-ZUPA : Kalafiorowa z kaszą manną  i zielona pietruszką .

2 DANIE : Ziemniaki, sałatka z buraczków , filet  rybny z Miruny /1,3/, kompot.

PODWIECZOREK : Galaretka owocowa , ciastka owsiane.

 

 

 

 Środa                     17.07.2019 r. 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (bułka  pszenno - żytni, pełnoziarniste)/1/, masło/7/ , pasta twarogowa  z makrelą i zieloną cebulką   , herbatka z cytryną  .

II ŚNIADANIE: Jabłko , woda Iwoniczanka .

OBIAD-ZUPA: Jarzynowa z zacierką/ 1,3,9/

2 DANIE: Ryż  , ogórek kiszony w słupkach , paprykarz drobiowy , kompot.

PODWIECZOREK: Deser truskawkowy  z jogurtem naturalnym i miodem/7/.

 

 

 

Czwartek                     18.07.2019 r. 

 

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /chleb pszenno- żytni ,orkisz-1/,masło /7/,sałata zielona , ser żółty /7/, pomidor, ogórek zielony , herbata, kawa z mlekiem/7/.

II ŚNIADANIE : Brzoskwinia, woda Iwoniczanka.                                       

OBIAD  ZUPA : Selerowa  z makaronem i zielona pietruszką/1,3/.

2 DANIE   : Ziemniaki , sałatka z młodej  kapusty z koperkiem  , sztuka mięsa duszona  w sosie własnym,  kompot.

PODWIECZOREK: Kisiel żurawinowy  , chrupki kukurydziane, jabłko.      

 

 

            Piątek               19.07.2019 r.       

ŚNIADANIE: Rogal  pszenno - żytni, chleb pełnoziarnisty, /1/, masło/7/ , dżem truskawkowy /powidła śliwkowe,  herbata z cytryną , kakao/7/.

II  ŚNIADANIE  : Arbuz, woda Iwoniczanka .

OBIAD- ZUPA: Pomidorowa  z makaronem i wkładką mięsną /1,3,7/  .

2 DANIE: Kluski na parze z polewą mleczno -czekoladową/1,3,7/, kompot.

PODWIECZOREK:  Sok  witaminka  0,2l. , babka drożdżowa z masłem /1,3,7/             

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji