Artykuły

 

JADŁOSPIS:                                                                                

   

  

20.05.2019 r. - 24.05.2019 r.

 

 

Poniedziałek 20.05.2019 r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane /gluten/ z masłem /laktoza/, pasztet wiejski  , ogórek  kiszony , herbata z cytryną , kawa z mlekiem / laktoza/.

II ŚNIADANIE:  Jabłko, woda.

OBIAD-ZUPA : Żurek  z kiełbasą  i chlebem pszenno- żytnim  .

2 DANIE:   Ziemniaki, surówka z marchewki, jajko w sosie koperkowym/laktoza/ ,kompot.

PODWIECZOREK: Bagietka /gluten/z masłem , polędwica drobiowa, ketchup, herbata owocowa.

 

 

Wtorek       21.05.2019  r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/gluten/,masło/,sałata zielona, wędlina szynkowa, rzodkiewka , herbata  z miodem .

II ŚNIADANIE: Arbuz, woda .

OBIAD- ZUPA: Marchewkowa z kaszą jaglaną  i zieloną pietruszką.

2 DANIE :Ziemniaki, sałatka z kalarepki ze szczypiorkiem , sztuka mięsa w sosie własnym,  kompot .

PODWIECZOREK: Przecier owocowy/banan, jabłko, brzoskwinie/.

 

 

Środa 22.05.2019 r. 

ŚNIADANIE: Rogal, chleb orkiszowy/gluten/, masło /laktoza/, miód wielokwiatowy  , herbatka z miodem , owsianka na mleku /laktoza/

II ŚNIADANIE: Pomarańcza, woda.

OBIAD- ZUPA:  Jarzynowa  z lanym ciastem /gluten , jajka, seler/.

2 DANIE:  Ryż , słupki ogórka kiszonego , pulpety w sosie pomidorowym/laktoza/,kompot.

PODWIECZOREK: Banan.

 

 

Czwartek       23.05.2019  r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten/ z masłem /laktoza/, pasta twarogowa /laktoza/z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidor ,herbata z cytryną  .

II ŚNIADANIE: Gruszka , woda.

OBIAD - ZUPA: Barszcz czerwony z grzankami/gluten/ .

2 DANIE:  Ziemniaki , sałatka zielona z jogurtem naturalnym/laktoza/ , kurczak duszony w warzywach/seler/, kompot.

PODWIECZOREK: Koktajl mleczno – truskawkowy/laktoza/.

 

 

Piątek       24.05.2019 r.   

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane  -bułka pszenno- żytnia , chleb pełnoziarnisty /gluten/, masło/laktoza/, ser żółty , rzodkiewka , pomidor , herbata z cytryną .

II  ŚNIADANIE: Jabłko, woda

OBIAD- ZUPA:  Krupnik  z wkładką mięsną /gluten/ .

2 DANIE: Pierożki z serem i polewą maślaną /gluten, jaja, laktoza/, kompot.

PODWIECZOREK:  Babka piaskowa/gluten ,jajka/ sok jabłkowy.

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

                       

Alergeny występujące w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten

      2.  Skorupiaki i produkty pochodne                    

      3.  Jaja i produkty pochodne

      4.  Ryby

      5.  Orzeszki ziemne / arachidowe

      6.  Soja i produkty pochodne

      7.  Mleko

      8.  Orzechy

      9.  Seler

    10.Gorczyca i produkty pochodne

    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

    12. Dwutlenek  siarki

    13.Łubin

    14.Mięczaki

                     

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

 Wszelkie informacje na temat składu produktów  można  uzyskać u intendenta.           

                                                                              

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

Reforma edukacji